Cele mai scumpe iahturi din lume. Deţinerea unui iaht de lux este, fără îndoială, un simbol al bogăţiei nemăsurate, iar fiţele în domeniu ajung până într-acolo încât o astfel de ambarcaţiune poate costa miliarde de dolari. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă topul celor mai scumpe zece iahturi din lume. Adunate, sumele cheltuite pentru aceste bijuterii ale mărilor se apropie de 9,5 miliarde de dolari.
Lady Moura a fost construită în 1990, de şantierele navale Blohm & Voss, pentru omul de afaceri saudit Nasser Al-Rashid. Este uşor de recunoscut datorită literelor proeminente din aur de 24 de karate care îi compun numele. La bordul navei se află o piscină de 100 de metri lungime, cu acoperiş retractabil. Iahtul, care poate găzdui 30 de oaspeţi şi 60 de membri ai echipajului, dispune de un elicopter S76B şi de două bărci, Mangusta 80 şi San Juan, relatează beautifullife.info.
Al Mirqab a fost construit de şantierul naval Peters Schiffbau Wewelsfleth din Germania pentru fostul premier din Qatar, Jassim bin Jaber Al Thani. Poate primi la bord 24 de oaspeţi, fiecare cu propria baie, propriul living şi propriul dormitor. Alte 55 de camere adăpostesc membrii echipajului. Vasul dispune de o sală de cinema, o punte pentru plajă, piscină, heliport, baruri în aer liber, jacuzzi.
Construit în 2008 de Lürssen Yachts, îi aparţine oligarhului rus Alişer Usmanov. A fost numit după mama omului de afaceri de origine uzbecă. Măsoară aproape 110 metri în lungime şi are la bord mai multe piscine şi un heliport. Poate adăposti 20 de oaspeţi şi 48 de membri ai echipajului.
Nava de 300 de milioane de dolari a fost construită de compania Lürssen Yachts. A primit numele proprietarului ei, Qaboos Bin Said Al Said, sultanul Omanului. Printre alte extravaganţe, Al Said găzduieşte o sală de concert suficient de mare pentru o orchestră de 50 de instrumentişti. Poate primi 70 de oaspeţi, iar echipajul ajunge la 154 de persoane.
Construit de şantierele Blohm & Voss din Hamburg, Motor Yacht A îi aparţine miliardarului rus Andrei Melnicenko. Pe lângă dormitoarele uriaşe, vasul dispune şi de o discotecă de 200 de metri pătraţi. Interiorul poate fi transformat în mai multe saloane imense, datorită pereţilor mobili. Motor Yacht A este deservit de un elicopter, adăpostit în hangarul de pe puntea superioară, dar şi de o barcă rapidă. La bord se află trei piscine, dintre care una cu fundul de sticlă, situată chiar deasupra discotecii. A fost proiectat să găzduiască 14 oaspeţi şi 42 de membri ai echipajului.
A fost comandat de prinţul Bruneiului, Jefri Bolkiah, încă din 1996, dar a fost lansat la apă abia zece ani mai târziu, în 2006. Nava a fost un proiect comun al şantierelor Blohm & Voss şi Lürssen. Ulterior a fost achiziţionat de şeicul din Dubai, Mohammed Rashid al-Maktoum. Iahtul, decorat spectaculos, impresionează prin abundenţa de zone de plajă, jacuzzi-uri şi piscine. Găzduieşte mai multe apartamente VIP şi poate adăposti, în total, 115 persoane. Heliportul iahtului este proiectat pentru un elicopter de până la 9,5 tone.
A fost produs de Lürssen Yachts pentru preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Khalifa bin Zayed al-Nayan. Măsoară 180 de metri lungime şi atinge viteza de 35 de kilometri pe oră, fiind unul dintre cele mai rapide iahturi, raportat la mărimea sa uriaşă. Interioarele au fost proiectate de designerul francez Christophe Leoni şi au fost descrise ca sofisticate şi luxoase, în stil imperial.
Aşa cum arată şi numele, luxosul iaht este o replică plutitoare a oraşului Monaco. Realizat de Yacht Island Design din Derbyshire, Marea Britanie, vasul reproduce la scară reperele arhicunoscute ale bogatului principat. Acestea includ faimosul cazinou, dar şi pista de Formula 1 ori Hotel de Paris. Iahtul găzduieşte piscine şi terenuri de tenis, precum şi livinguri somptuoase care imită interioarele celor mai luxoase hoteluri din Monte Carlo. Apartamentul principal are dimensiunile unui penthouse mai mult decât generos, care se întinde pe trei etaje şi acoperă peste 1.400 de metri pătraţi. Iahtul dispune şi de un cafe-bar cu vedere subacvatică, precum şi de submarine, elicoptere şi vedete rapide.
Deţinut de miliardarul rus Roman Abramovici, vasul Eclipse este al doilea cel mai scump iaht din lume. A fost construit de Blohm & Voss şi măsoară 163 de metri în lungime. Are 24 de cabine pentru oaspeţi, două piscine, mai multe căzi de hidromasaj şi o discotecă. Mai dispune de două heliporturi, trei bărci ultrarapide şi de un minisubmarin care se pot scufunda până la 50 de metri adâncime. Iahtul este dotat cu sistem de detectare a intruşilor şi cu un sistem de apărare cu rachete. Dormitorul principal este protejat de geamuri antiglonţ. Eclipse este protejat şi împotriva paparazzilor, cu un scut de lasere care se declanşează automat în direcţia obiectivelor detectate. Echipajul numără 70 de membri.
Proiectat de designerul Stuart Hughes, iahtul a necesitat trei ani de muncă pentru a fi gata. A fost cumpărat de un om de afaceri malaezian care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Suma uriaşă plătită pentru iahtul de 30 de metri lungime se datorează cantităţii imense de aur şi platină (100.000 de kilograme) folosite la decorarea lui. De altfel, aurul şi platina acoperă nava în întregime. Dormitorul principal este, de departe, cel mai spectaculos. Unul dintre pereţii săi e construit din rocă de meteorit, iar înăuntru tronează o statuie scupltată în oase originale de Tyrannosaurus Rex.